Plenković i Micotakis snažno podržali evropski put BiH

ZAGREB/ATINA – Premijeri Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kirjakos Micotakis zajednički su izrazili snažnu podršku evropskom putu BiH uoči sutrašnjeg sastanka Evropskog saveta, kada se očekuje potvrda kandidatskog statusa za BiH u EU.

U zajedničkom obraćanju evropskim čelnicima Plenković i Micotakis su naveli da se radi o ključnom trenutku i odluci od vitalnog značaja, u okolnostima velikih geopolitičkih promena u Evropi uzrokovanih, kako su naveli, agresijom Rusije na Ukrajinu, ali i u trenutku kada se u BiH dešavaju “bitne pozitivne promene” nakon nedavno održanih Opštih izbora.

“Zadovoljstvo nam je što je Evropska komisija prepoznala priliku da dalje ojača evropski put BiH preporučivši Savetu da dodeli kandidatski status uz razumevanje da se preduzimaju ključni koraci i reforme. BiH već pokazuje da se kreće napred po pitanju nekih dugogodišnjih problema, a očekuje se i brzo formiranje vlasti na svim nivoima uz obnovljenu evropsku agendu”, navodi se u zajedničkom pismu upućenom predsedniku Evropskog Saveta Žarlu Mišelu i šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, preneli su hrvatski i sarajevski mediji.

Premijeri Hrvatske i Grčke ističu uverenje da bi nastavak reformi, uključujući i potrebu da se finalizuje “neriešena ustavna i izborna reforma, kao i sveukupna politička dinamika u zemlji” bili ojačani pozitivnom odlukom EU.

“To bi učvrstilo poziciju BiH na putu ka članstvu u EU, podstaklo nastavak relaksacije političkih odnosa i, iznad svega, poslalo nedvosmislen signal političke i moralne podrške Evropske unije. Naša pozitivna odluka bi takođe dala na značaju Zapadnom Balkanu kao celini, te zatvorilo put potencijalnom negativnom uticaju spoljnih aktera“, naveli su Plenković i Micotakis.

Hrvatska i Grčka, istakli su Plenković i Mitsotakis, izražavaju zadovoljstvo što još jednom pružaju podršku evropskoj integraciji BiH i uvereni su, kažu, da u ovom trenutku EU treba da bude ujedinjena za svoju vlastitu korist i korist BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar