Plenković protestovao zbog italijanskih parlamentaraca

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković oštro je protestovao danas zbog incidenta, koji se dogodio 30. januara kada se četvoro italijanskih evroparlamentaraca našlo na „zelenoj granici“ između Hrvatske i BiH, odakle ih je policija vratila.

U video razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, Plenković je rekao da je reč o privatnoj poseti četvoro italijanskih poslanika iz Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata s ciljem, kako je rekao, izazivanja incidenta i narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske, uz nepoštovanje njenih zakona i institucija.

Plenković je, navodi se, upoznao Sasolija s naporima koje Hrvatska i njena granična policija ulaže u kontrolu granice i sprečavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje ŠSengenu, prenela je Hina.

U razgovoru je, navodi se, obostrano potvrđen privatni karakter posete italijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizovao, niti odobreno od Evropskog parlamenta.

Naglašena je i važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju spoljnom granicom EU.

Predsednik Evropskog parlamenta Sasoli je, dodaje se, izrazio svoju podršku ulasku Hrvatske u Šengen i želju za nastavkom izvrsne saradnje između Evropskog parlamenta i Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar