Po nalogu Putina: Priprema se evakuacija pobunjenika iz Alepa

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da, po nalogu predsednika Vladimira Putina, priprema sa sirijskim vlastima evakuaciju preostalih pobunjenika iz Alepa.

„Po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski Centar za praćenje prekida vatre, u saradnji sa sirijskim vlastima, priprema evakuaciju preostalih pobunjenika i članova njihovih porodica iz istočnih delova Alepa“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusko ministarstvo dodaje da će pobunjenici biti evakuisani ka Idlibu, gradu na severozapadu Sirije, sa 20 autobusa i 10 ambulantnih vozila, prenosi Rojters.

Ističe se da su sirijske vlasti garantovale bezbednost svim pobunjenicima koji žele da napuste Alepo, navodi AP.

Ruska vojska je objavila da situaciju u Alepu prati uz pomoć dronova.

Istovremeno, sirijska Opservatorija za ljudska prava je javila da je prvi konvoj sa ljudima kojima je potrebna medicinska nega krenuo iz istočnog dela Alepa.

Agencija Rojters, pozivajući se na svedoke, izveštava da je u Alepu trenutno mirno i da se ne čuje pucnjava.

Pobunjenici su prethodno objavili da je novi dogovor o prekidu vatre stupio na snagu u 2.30 po lokalnom vremenu.

Istovremeno, medijska grupa libanskog Hezbolaha tvrdi da je noćas postignut dogovor da sirijski pobunjenici i na desetine hiljada civila napuste Alepo, i da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenosi AP.

Sirijski pobunjenici su sinoć objavili da je dogovor o prekidu vatre sa vladinim snagama u istočnom Alepu ponovo na snazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aleporusijasirijaVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar