Pocele cetvorodnevne proslave jubileja Elizabete Druge

LONDON – Četvorodnevne proslave u čast 70. godišnjice vladavine britanske kraljice Elizabete Druge počele su danas prikazom britanskih vojnih tradicija, sa prizorima iz vremena kada su se borbe vodile konjima i topovima, pa do modernog doba mlaznih aviona.

U pisanoj poruci kraljica se zahvalila ljudima u Velikoj Britaniji i širom Komonvelta koji su učestvovali u organizovanju proslava.

„Znam da će ostati mnogo srećnih uspomena na ovu svečanost. I dalje sam inspirisana dobrom voljom koja mi je iskazana i nadam se da će naredni dani pružiti priliku da razmislimo o svemu što je postignuto tokom poslednjih 70 godina, dok sa poverenjem i entuzijazmom gledamo u budućnost“, napisala je kraljica Elizabeta, prenosi AP.

Očekuje se da će se kraljica pridružiti članovima svoje porodice na balkonu Bakingemske palate na kraju događaja za kada je planiran avio-miting na kom će učestvovati 70 aviona.

Prema protokolu, kraljica bi trebalo da dva puta izađe na balkon Bakingemske palate, ali će princ Čarls igrati ključnu ulogu tokom događaja, jer će prihvatati pozdrave vojnika u ime svoje majke.

Vojvotkinja od Kornvola Kamila, vojvotkinja od Kembridža Kejt, grof i grofica od Veseksa princ Edvard i Sofija i njihova deca, vojvoda i vojvotkinja od Glostera i viceadmiral ser Tim Lorens putovali su kočijama na Paradu konjske garde, ceremonijalnu paradu u parku Sent Džejms.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa princ Hari i Megan Markl pridružiće se ostalim članovima kraljevske porodice da gledaju spektakl, a doputovali su iz svog doma u Kaliforniji da bi učestvovali u proslavi, navodi AP.

Kraljici Elizabeti jubilej su čestitali mnogi svetski lideri.

Jubilej se obeležava četvorodnevnim prazničnim vikendom.

Proslava Elizabetine vladavine uključuje službu zahvalnosti u petak u katedrali Svetog Pavla u Londonu, koncert u Bakingemskoj palati u subotu i svečanosti na kojoj će učestvovati hiljade izvođača iz škola i društvenih grupa širom zemlje u nedelju popodne.

Ova 96-godišnja kraljica je britanski monarh koji je najduže vladao i prva je provela sedam decenija na tronu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar