Počele rusko-beloruske vojne vežbe

Rusija i Belorusija su danas započele velike vojne vežbe, uz uveravanja da one nisu usmerene „protiv bilo koje zemlje“ uprkos strahovima nekih članica NATO.

Moskva želi da umanji bojazan od manevara „Zapad 2017“ u kojima će, prema zvaničnim podacima, učestvovati 12.700 vojnika, i koji će se tokom nedelju dana odvijati blizu granica sa Litvanijom i Poljskom. Te zemlje veruju da je stvarni broj vojnika mnogo veći.

U saopštenju o početku vežbi, rusko Ministarstvo odbrane je navelo da su vežbe „čisto defanzivnog karaktera i nisu usmerene protiv bilo koje pojedinačne zemlje“.

Ruska vojska u ovom periodu svake godine organizuje vežbe u raznim regionima Rusije. Ove godine manevri se održavaju u Belorusiji, enklavi Kalinjingrad i u više područja na severozapadu Rusije.

Poljska i baltičke države, u čijoj blizini se sve odigrava, još od 2014. godine -od vremena ruskog pripajanja Krima i pojačavanja sukoba u istočnoj Ukrajini, optužuju Moskvu za potencijalne pretnje njihovom suverenitetu.

„Plan manevara dokazuje da Rusija ima nameru da preti i zastrašuje. Preterana koncentracija oružanih snaga na našim granicama povećava rizik od incidenata“, rekla je litvanska predsednica Dalija Gribauskajte.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs je naveo da ne vidi „direktnu vojnu pretnju“ ni „provokaciju“ ali je izrazio uverenje da se radi o „pokušaju testiranja nevojnih odbrana NATO, poput odbrane od sajbernapada“.

Neke zemlje, pre svega Litvanija i Estonija, sumnjaju u podatke ruskog general-štaba o vežbama i navode da je za tu svrhu angažovano preko 100.000 vojnika.

Britanska konsultantska kuća IHS Džejns (IHS Jane’s) takodje veruje da su „brojke sigurno dosta veće“ od zvanično iznetih, jer u manevrima ne učestvuje samo vojska već i obaveštajci, Nacionalna garda i spasilačke službe što broj uključenih podiže na „80.000 do 100.000“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas odbacio kritike i naveo da je Rusija pokazala „najviši mogući nivo transparentnosti“ u vezi sa vežbama koje se izvode „u skladu sa medjunarodnim pravom i vojnim standardima“.

Rusija je više puta navodila da ima pravo da održava vojne vežbe na svojoj teritoriji i osudila širenje NATO do njenih granica. Severnoatlantska alijansa je do sada rasporedila više od 4.000 vojnika u baltičke zemlje i Poljsku.

„NATO ne želi novi hladni rat ni novu trku u naoružanju“, rekao je danas za agenciju RIA novosti generalni sekretar tog saveza Jens Stoltenberg i obećao „nastavak truda na poboljšanju odnosa sa Rusijom“:

Ruske vežbe se odigravaju istovremeno sa američkim manevrima u Ukrajini i vežbama u Švedskoj, gde je više od 19.000 vojnika angažovano u fiktivnoj odbrani od „veoma velikog i tehnološki naprednog protivnika“.

Scenario ruskih manevara predstavlja borbu protiv „ekstremističkih grupa“ infiltriranih u Belorusiju i Kalinjingrad iz tri izmišljene zemlje, koje se medjutim lako mogu identifikovati kao Litvanija, Letonija i Poljska, piše Frans pres.

Vojni ekspert Aleksandar Golc navodi da se „sve ruske vežbe rade po istom scenariju – brzom rasporedjivanju snaga“ u cilju pokazivanja odlučnosti ruske vojske da odbije neprijatelja bez da se prikaže bilo kakav ruski napad.

I bez „Zapada 2017“, Rusija i NATO konstantno optužuju jednu druge za opasne manevre brodova i aviona u Mediteranu i na Baltiku.
 
Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem 2014. objavio novu vojnu doktrinu u kojoj se NATO predstavlja kao suštinska pretnja Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar