Počeli regionalni izbori u Nemačkoj, prvi test za Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena konzervativna partija danas imaju prvi test na regionalnim izborima u saveznoj državi Sarland, šest meseci pre parlamentarnih izbora na kojima bi socijaldemokrate mogle da im preuzmu vlast posle 12 godina.

Oko 800.000 birača u toj maloj saveznoj državi koja se graniči s Francuskom krenuli su jutros na birališta da izaberu novi regionalni parlament.

Birališta će biti zatvorena u 18 sati.

Iako Sarland predstavlja tek jedan odsto nacionalnog stanovništva rezultati izbora pažljivo će se pratiti da bi se merio realni kapacitet socijaldemokrata i mogućnost da predstavljaju pretnju kancelarki na saveznim izborima 24. septembra.

Iako su po anketama sa 15 procenata bili iza Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, sada su rame uz rame sa tom strankom, s očekivanih 30 odsto i više glasova.

To se objašnjava dolaskom bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na njihovo čelo. On je s jasnim stavom levice o socijalnim pitanjima i stavom bliskom narodu ponovo mobilisao tradicionalno izborno telo partije u rekordnom roku, prenose pojedini mediji.

CDU je 18 godina na vlasti u Sarlandu, bivšoj rudarskoj i radničkoj oblasti, a prema poslednjim anketama očekuje se da će dobiti izmedju 35 i 37 odsto glasova. 

Medjutim SPD-u, dugo na 25 odsto, se posle „efekta Šulc“ podrška popela na 32 do 34 odsto glasova – sudeći prema poslednjim anketama.

Ovi izbori su takodje značajni zato što otvaraju „super izbornu godinu“ 2017. u Nemačkoj.

Birači severne savezne republike Šlezvig-Holštajn izlaze na zbore 7. maja, pre zapadne republike Severne Rajne Vestfalije, uporišta socijaldemokrata i najmnogoljudnijeg regiona u zemlji, nedelju dana posle toga. Zatim se 24. septembra održavaju parlamentarni izbori na nivou cele zemlje.

U Sarlandu bi CDU mogla da bude skinuta s vlasti čak i iako pobedi večeras, zato što SPD, manjinski partner s CDU-om u dosadašnjoj regionalnoj vladi, ovog puta ne isključuje mogućnost stvaranja saveza sa radikalnom levicom Di Linke.

Kako se predvidja, za tu partiju će glasati izmedju 12 i 13 odsto birača. Zeleni koji gube podršku takoreći u celoj zemlji, mogli bi da se pridruže tom savezu ako ostanu u regionalnom parlamentu.

„Želimo da postanemo prva partija u Sarlandu i da ga vodimo jer želimo da pomerimo stvari, ja sam optimista“, rekao je Šulc u današnjem izdanju lista Bild.

Istovremeno on ne isključuje koaliciju bloka levice na regionalnom nivou. Njegove pristalice smatraju da bi to mogla da bude generalna proba pre saveza sličnog tipa u septembru, na saveznom nivou. 

Ta opcija na nacionalnom nivou je ipak hipotetična zbog toga što se radikalna levica nastala iz bivše Komunističke partije istočne Nemačke, protivi NATO, navodi agencija Frans pres.

Na ovim regionalnim izborima će se pored rezultata CDU i SPD pratiti rezultat nacionalističke desnice. Alternativa za Nemačku (AfD). Iako je oslabila po anketama u odnosu na prošlu godinu, mogla bi da udje u novi sastav regionalnog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar