Počeo protest crnogorske opozicije na platou ispred Skupštine

PODGORICA – Na platou ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici počeo je još jednog u nizu protesta u organizaciji tzv. pokreta „Ima nas“, koji okuplja opozicione stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Đukanović je ranije danas podržao ovo protestno okupljanje, kao i prethodne protest od kojih je poslednji održan 12. decembra, na dan kada je u parlamentu ponovo izglasan izmenjeni Zakon o predsedniku, ali nijednom nije prisustvovao.

“Podrška večerašnjem mirnom patriotskom okupljanju protiv rušenja ustavnopravnog sistema i konfrontacije s partnerima iz evropske i evroatlantske zajednice”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Učesnici protesta traže opoziv izmenjenog Zakona o predsedniku, koji je Đukanović potpisao iako je, kako smatra, protivustavan, organizaciju vanrednih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i protiv su priključivanja Crne Gore Inicijativi Otvoreni Balkan.

Skupu prisustvuju funkcioneri i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) među kojima su funkcioneri i poslanici Jevto Eraković, Aleksandar Bogdanović, Luiđ Škrelja, Andrija Nikolić, Danijel Živković i drugi.

Učesnici su na protest došli iz više crnogorskih gradova organizovanim prevozom i automobilima. Oni nose zastave Crne Gore, Evropske unije, SAD i Ukrajine. Nose i transparente na kojima piše: „Ima nas“, „Ne damo te, Crna Goro“, „Nema više izbora, idemo na izbore“; „Za Crnu Goru, za EU“.

Ispred zgrade parlamenta i na podgoričkim ulicama uočljivo je prisustvo pojačanih snaga policije. Policija je najavila da će snimati protest, nakon kojeg će učesnici prošetati Podgoricom, do sedišta Delegacije Evropske unije.

Na prošlom protestu bilo je incidenata, bačen je suzavac, a nekoliko učesnika je bilo pritvoreno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar