Počinje bitka – ko će predvoditi zemlju i torijevce?

Još se nije ni slegla prašina posle referenduma na kom je odlučeno da izađe iz Evropske unije, a Britanija se suočava sa novom „vrućom temom“ – ko će naslediti Dejvida Kamerona na mestu premijera i predvoditi torijevce.

Odluka Britanije da napusti EU bacila je i vladajuću Konzervativnu i opozicionu Laburističku stranku u vrtlog – Kameron je najavio ostavku, a i lideru laburista Džeremiju Korbinu se „drma fotelja“.

Nameru da budu budući premijeri zvanično su objavili bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej i ministar pravde Majkl Gouv.

Gouvova objava je došla kao iznenađenje jer se uveliko mislilo da će on da podrži Borisa Džonsona, preneli su britanski mediji.

On je u kolumni za onlajn izdanje magazina Spektejtor naveo da je želeo da „iza Džonsona izgradi tim kako bi političar koji se zalagao za napuštanje EU mogao da nas povede u bolju budućnost“, ali da je „došao do zaključka da Boris ne može da izgradi tim koji bi ispunio zadatke pred nama“.

Tereza Mej je u pismu objavljenom u Tajmsu navela da je Britaniji posle referenduma potreban „snažan i priznat lider da prođe ovaj period ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uslove za izlazak iz Evropske unije“.

Ona se potom obratila javnosti, poručivši da će poštovati odluku građana o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

„Bregzit znači Bregzit“, rekla je Mej.

„Kampanja je vođena, referendum održan, izlaznost je bila velika i javnost je dala svoj sud. Ne sme biti pokušaja da se ostane u EU, ni pokušaja ponovnog pridruživanja Uniji na mala vrata, kao ni drugog referenduma“, kazala je ona.

Mej smatra i da ne treba da se održe opšti izbori pre 2020. godine kada je predviđen istek mandata aktuelnom parlamentu.

Očekuje se da će se uskoro javnosti obratiti i Džonson i da će Bregzit biti u samom centru njegove „optimističke vizije“ zemlje.

Kameronov naslednik na mestu lidera konzervativne stranke trebalo bi da bude poznat početkom septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bregzitDejvid Kameronvelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar