Podemos spreman na koaliciju sa socijalistima

Lider španske levičarske partije Podemos Pablo Iglesijas izjavio je danas da je spreman da udje u koaliciju sa socijalistima i manjom partijom Ujedinjena levica čime bi se izašlo iz jednomesečne neizvesnosti oko formiranja vlade.

Iglesijas je rekao da bi tri leve stranke trebalo da naprave „vladu promene“ i da broj mesta u vladi bude odredjen prema rezultatima decembarskih izbora.

Vladu bi vodio lider socijalista Pedro Sančes, dok bi Iglesijas, prema njegovom predlogu, bio vicepremijer.

Iglesijasov iznenadni predlog je usledio posle višenedeljnih bezuspešnih razgovora posle izbora na kojima nijedna partija nije osvojila većinu u parlamentu.

Iglesijas je posle razgovora s kraljem Felipeom Četvrtim koji imenuje mandatara, rekao da „više nema vremena za oklevanje“.

Felipe Četvrti trebalo bi danas da se sastane s dosadašnjim konzervativnim premijerom Marijanom Rahojem i s liderom socijalista Pedrom Sančesom.

Od 350 mesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je konzervativna Narodna stranka 123, što je, medjutim, nedovoljno za formiranje većine, zatim socijalisti 90, a levičarski Podemos 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Gradjani na četvrtom je mestu, sa 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena levica je osvojila dva mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar