Podoljak: Mirovni plan mora da uključi povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991

KIJEV – Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas da svaki plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini mora da uključi povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine.

„Bilo koji ‘mirovni plan’ koji bi uključivao samo prekid vatre i kao rezultat, novu linija razgraničenja i nastavak okupacije ukrajinskih teritorija ne govori o miru, već o zamrzavanju rata, ukrajinskom porazu i narednoj fazi ruskog genocida“, napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

Podoljak je istakao da je ukrajinska pozicija poznata – povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine.

On misli na granice Ukrajine u vreme raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, navela je agencija.

Podoljak je ovo izjavio nakon što je Kina predstavila plan od 12 tačaka za prekid neprijateljstava u Ukrajini.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je Si-En-En (CNN).

Kina želi da spreči da kriza u Ukrajini izmakne kontroli i napominje da su dijalog i pregovori jedini održivi načini za rešavanje sukoba, navodi se u dokumentu.

Kina je pozvala na prekid vatre i postepenu deeskalaciju i ublažavanje situacije, preneo je Rojters.

„Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i uzdržane, da izbegavaju raspirivanje plamena i zaoštravanje tenzija i spreče dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontroli“, navodi se u saopštenju.

Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.
U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar