Podrška politikama Dodika i Čovića skoro potpuno nestala

BLED – Predsedavajući Predsedništva BiH Žejko Komšić izjavio je danas na Bledu da se politička klima u Sloveniji drugim zemlja Evropske unije menja i da je više glasova koji celi Zapadni Balkan žele u EU.

„Podrška politikama poput Dodikove i Čovićeve je skoro nestala potpuno“, izjavio je Komšić nakon što su bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i on Borutom Pahorom.

Sa Pahorom su razgovarali, dodao je, o ukupnim političkim odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o evropskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu predsedavanja Slovenije Evropskom unijom i priprema za predstojeći samit Evropska unija – Zapadni Balkan koji će biti održan u Ljubljani u oktobru, preneo je sarajevski portal Klix.

Komšić i Džaferović su u Sloveniju na Bledski strateški forum otputovali bez odluke Predsednistva BiH, koja nije doneta zbog negativnog stava srpskog člana Milorada Dodika.

Dodik je nakon te sednice rekao novinarima da ako njegove kolege, ipak, otputuju u Sloveniju, to znači da će oni tamo boraviti privatno i iznositi lične stavove, a nikako stavove Predsedništva BiH.

Džaferović je rekao da su Komšić i on sa Pahorom razgovarali i o ulozi Slovenije kada je u pitanju evropski put BiH.

Govoreći o sveukupnoj poseti Bledu i učešću na Bledskom strateškom forumu, Džaferović je rekao da je sada „više nego ikada ranije naglašena potreba ukljucivanja svih šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

„Vrlo jasno je receno, kao nikada do sada, da Evropska unija neće biti kompletna dok sve države Zapadnog Balkana ne postanu članice, a rečeno je i da kako god EU treba Zapadnom Balkanu toliko i Evropskoj uniji trebaju zemlje zapadnog Balkana“, naveo je.

Džaferović smatra da bi bh. institucije trebalo da funkcionišu onako kako je to propisano Ustavom, kao i da je, kako je rekao, najbolji put za BiH i sve druge države Zapadnog Balkana da što pre postanu clanicama EU.

„To bih isto rekao i za NATO savez iako postoje neke države Zapadnog Balkana koje imaju drugačiji odnos prema NATO savezu. Evropska unija za celi Zapadni Balkan pa i BiH znači vladavinu prava, ekonomski prosperitet i poštovanje ljudskih sloboda i prava, a NATO savez je sigurnost“, smatra Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar