Pojačana aktivnost na rutama preko Rumunije i Bugarske

BEČ – Aktivnosti krijumčara ljudi na ruti preko Rumunije i Bugarske su pojačane, ukazalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije povodom razmatranja proširenja širenja Šengena.

„Rumunija i Bugarska su deo ruta koje pogađaju Austriju“, naveo je šef Odeljenja za borbu protiv krijumčara u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije Gerald Tacgern.

To, kaže, potvrđuju saslušanja ilegalnih migranata, ali i uhapšenih krijumčara, kao i analiza geo-podataka iz više od 400 zaplenjenih mobilnih telefona.

Bugarska kod krijumčara važi kao zemlja tranzita u kojoj se organizuje dalje prebacivanje preko Srbije ili Rumunije, navodi Ministarstvo.

Rumunija, u poređenju sa Mađarskom među krijumčarima i migrantima važi kao zemlju sa lako savladivim granicama, pa se često koristi kao alternativa ruta preko Srbije i Mađarske.

Posebno mere preduzete na granici Grčke vode sve više ka preusmeravanju ruta ka tursko-bugarskoj granici, ukazuje Ministarstvo.

Saslušanja uhvaćenih iregilarnih migranata su pokazala da je čak 78 odsto Avganistanaca bilo u Bugarskoj, kao prvoj zemlji EU, kao i dve trećine Marokanaca.

Oko 50 odsto osoba iz Bangladeša navelo je da je došlo preko Rumunije.

Austrija je do kraja oktobra primila 89.867 zahteva za azil, što je rast od više od 200 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Inače tokom ove godine uhvaćeno je više od 100.000 ilegalnih migranata u Austriji od kojih 75.000 nije bilo nige ranije registrovano.

Zbog svih ovih podataka Austrija se protivi širenju Šengena na Rumuniju i Bugarsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar