Pojednim u Evropi smeta to sto prvi put radimo sami za sebe

SKOPLJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ revolucionarna ideja jer po prvi put u regionu nešto radimo sami za sebe bez pritiska spolja i da razume zašto ona mnogima sveta, nekim Evropljanima i na drugim stranama.

„Dok Amerikancima to mnogo manje smeta i čak to podržavaju“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje koliko je ta inicijativa politički održiva pošto Zapad ima određenu strategiju prema Zapadnom Balkanu.

Kaže da razume zašto pojedinim Evropljanima smeta ta inicijativa, jer smo se drznuli da sami donosimo odluke, za svoje građane, ne tražeći mišljenje nikog drugog.

„Što da pitamo za otvaranje granica, ako je to dobro za nas. Zašto onda da tražimo odobrenje“, rekao je Vučić dodajući da su nam još 1878. godine pojedini Evropljani držali predavanja i tražili da budemo poslušni.

Kako je rekao, Otvoreni Balkan i jedna slobodarska ideja koja oslobađa region od bilo kakvih pritisaka.

Dodao je da je sada podrška toj inicijativi u Srbiji verovatno ispod 10 odsto, ali da je uveren da će biti i veća od 70 odsto kada ljudi budu videli koliku će korist imati.

Istakao je i da moramo da imamo bliži odnos sa Albancima pošto ćemo u regionu za 200 godina mi i Albanci biti dva najveća naroda, ali da je sa Prištinom nemoguće racionalno razgovarati o bilo čemu.

Predsednik Srbije je naglasio da je to svakako dobra inicijativa koja se tiče ekonomije i boljeg života građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar