Polemika u Hagu, tuzilastvo kasni sa obelodanjivanjem dokaza

HAG – Specijalizovano tužilaštvo u Hagu najavilo je danas da će raditi i tokom letnje pauze, od 26. jula do 16. avgusta, kada je u pitanju proces protiv nekadašnjih šefova tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i da će do 27. avgusta pripremiti veštačenja za obelodanjivanje.

Kako je tužilaštvo ova veštačenja, među kojima su i izveštaji forenzičara, trebalo da odbrani dostavi do petka, branioci optuženih su negodoval, tvrdeći da su oštećeni u pripremi odbrane.

Jedan od Tačijevih branilaca Luka Mišetić rekao je na Statusnoj konferenciji da je odbrana iznenađena što izveštaji veštaka, koji predstavljaju deo dokaznog materijala, još nisu završeni.

„U novembru je tužilaštvo tražilo da suđenje počne u julu, a sada nam kaže da ni dokazni materijali neće biti spremni za obelodanjivanje, u zadatom roku do petka, 23. jula. Sada ćemo čekati još mesec dana za uvid u dokaze, a to će biti važno i za naše istrage i pripremu odbrane“, rekao je Mišetić.

On je ironično rekao da odbrana ne traži obelodanjivanje materijala da bi imala šta da radi, već da bi mogla da ga klasifikuje dokaze i postavi prioritete u svojoj istrazi.

„Obelodanjen je veliki broj materijala, a većina materijala je relevantna više za jednog optuženog nego za ostale. U ovoj fazi mi nemamo informacije o 102, od ukupno 200 svedoka“, požalio se Mišetić.

On je napomenuo da odbrana neće pregledasti sav materijal dok ne vidi koja je teza tužilaštva u odnosu na svaku pojedinačnu žrtvu.

Odbrana će, kako je rekao, želeti i da angažuje svoje veštake, koji će joj pomoći u tumačenju izveštaja veštaka tužilaštva, a možda će ih izvesti i kao svedoke na suđenju.

Zatražio je od sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, da odredi rok tužilaštvu kako bi brže obavljalo svoje dužnosti.

Na početku konferencije predstavnica tužilaštva Kler Loson požalila se sudu na poteškoće sa učitavanjem spisa u sudskom programu, navodeći da je u jednom slučaju komplet materijala nestao iz programa, dok juče od 19 sati tužilaštvo do jutros nije uopšte nije imalo pristup programu.

„Izgubljeni komplet materijala još nije pronađen“, navela je Loson.

Ona je kazala i da tužilaštvo traži dopuštenje za primenu nestandardnih redakcija u materijalima, koji treba da budu obelodanjeni odbrani u narednom periodu, a odnose se na izjave svedoka i povezanih dokaza.

Loson je navela i da su do sada obelodanjeni svi pregledani, potencijalno oslobađajući materijali za okrivljene, a oni materijali koji još nisu pregledani biće obelodanjeni u narednom periodu.

Okrivljeni su sednicu pratili putem videlo linka iz privorske jedinice u Hagu, a njihovi advokati su bili ili u sudnici ili su u radu sednice učestvovali putem video konferencijske veze sa sudom.

Na sednici će biti reči o toku priprema za suđenje, obelodanjivanju dokaza, toku istraga tužilaštva i odbrane i drugim pitanjima.

Specijalno tužilaštvo Kosova je u svom podnesku za ovu konferenciju najavilo da će sredinom oktobra sudu da podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv optuženih, a da se u međuvremenu njegove istrage u ovom slučaju nastavljaju i u narednom periodu.
Tužilaštvo planira da podnese još dva zahteva za zaštitu svedoka, i najavljuje da će u toku ove sedmice obelodaniti određene dokaze, uključujući dodatne izjave svedoka, kao i video i dokumentarne dokaze.

Predpretresni postupak je dokument u kome tužilaštvo precizira za svakog optuženog koje mu se konekretne optužbe stavljaju na teret i kojim, dokazima to potkrepljuje.

Sa druge strane, branioci optuženih ponovo su se u podnesku za statusnu konferenciju požalili na poteškoće s kojima se suočavaju u vođenju istraga, a zbog pandemije COVID-a.

Takođe su ponovili probleme sa neblagovremenim i delomičnim obelodanjivanjem dokaza od strane tužilaštva, opsežne redakcije u obelodanjenom materijalu, kao i navodne tekuće istrage koje sprovodi tužilaštvo.
Tači, kao i Kadri Veselji, jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde s ei dalje nalaze.
Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.
U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.
U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar