Policija u SAD-u tajno testirala pse robote, građani u strahu (video)

Nedavno se saznalo da je policija u SAD-u prilikom svojih akcija tajno testirala upotrebu visoko tehnološki razvijenog psa robota, zbog čega su reagovale organizacije za građanska prava.

Nakon što je državna policija Masačusets objavila video demonstraciju testiranja robota psa, po imenu Spot, Američko udruženje građanskih sloboda (ACLU) uputilo je javni poziv kompaniji Boston Dynamics kako bi saznali koliko se dugo ova vrsta tehnologije koristi u policiji.

ACLU je saznala da je policija robote pse, koji su sposobni da otvaraju vrata i izbegavaju prepreke, već koristila tokom nekoliko svojih akcija, piše The Independent.

„Vlada često počinje s upotrebom ovakve tehnologije pre nego što na to uspeju da reaguju društveni, politički ili pravni sistemi“, navodi ACLU.

„Hitno nam je potrebna veća transparentnost vladinih agencija, čija bi dužnost trebalo da bude da upoznaju javnost s njihovim planovima za testiranje i primenu novih tehnologija“, dodaje.

Prema informacijama koje je ACLU dobio od kompanije Boston Dynamics, državna policija sklopila je ugovor s tom firmom u kom je dogovoreno testiranje psa robota od 7. avgusta do 5. novembra.

Ipak, policija uverava da je koristila Spota samo u dve prilike.

„Državna policija Masačusetsa već godinama koristi robote kao pomoć u opasnim situacijama. S obzirom na to da težimo stalnom razvoju u primeni novih tehnologija, nedavno smo završili program testiranja robota kompanije Boston Dynamics, poznatog kao Spot. Odeljenje ga je koristio samo dva puta“, rekao je za CNN direktor državne policije Masačusets Dejv Prokopio.

Kerol Riuz, izvršna direktorka ACLU-a, izjavila je da građani nisu zabrinuti zbog korišćenja nove tehnologije u za ljude opasnim situacijama, već zbog toga što nema zakonske regulative koja će osigurati da se ovakva vrsta tehnologije ne primeni na obuzdavanje građana, kršeći time njihova prava.

„Tokom protesta za građanska prava, policija je u istoriji koristila pse kako bi obuzdala civile. Time je kršila osnovna prava i slobode poput slobode udruživanja i demonstriranja. Želimo da znamo da ćemo se moći i u budućnosti da se okupljamo bez straha da će nas napasti pas robot“, dodala je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

psiroboti
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • DUKLJANIN

    Samo mu neutrališeš kameru i kraj…..Kakva demagogija o demokratiji u Americi.Sve živo kontrolišu,prisluškuju,snimaju da mogu kako ceo narod bi čipovali da ih imaju 24 h pod kontrolom.Amerika je država lukavo skrojene diktature vlasti .Nazivaju sebe demokratskim sistemom ,zasto onda ne ukinu smrtnu kaznu,,imaju jednu od najbrutalnijih policija na svetu o vojsci i obaveštajnim službama da ne pričam.Od kad je nastala ta takozvana tvorevina SAD vode ratove širom sveta na razne načine i pljačkaju svet.

  • Adolf

    Krš.Spucaš ga cevkom po nogama i krš postaje bespomoćan kao kornjača kad se izvrne na leđa.U svakom slučaju, za amere nam nije nešto žao. eto im demokratije.