Politički zemljotres u Velikoj Britaniji osetiće se i u Srbiji

Pobeda Borisa Džonsona na izborima u Velikoj Britaniji i ubrzan „bregzit“ uticaće na slabljenje EU, pa tako i na raspoloženje u Srbiji prema evropskim integracijama.
Boris Džonson izvojevao je ubedljivu pobedu na izborima u Velikoj Britaniji, a novinar i dugogodišnji dopisnik iz Londona Siniša Ljepojević smatra da su rezultati pre svega upozorenje da narod i snaga običnog čoveka još postoje.

Ljepojević za Sputnjik kaže da su načelno rezultati očekivani, jer je bilo jasno da je raspoloženje na strani „bregzita“. Ono što nije očekivano su ogromna većina koju su konzervativci osvojili i ozbiljan poraz laburista.

Rezultati izbora su i ohrabrenje i upozorenje, ističe naš sagovornik.

„Ohrabrenje za sve one snage u Evropi i na Zapadu koji se protive sad već propalom modelu neoliberalnog terora banaka, političkih elita koje su daleko od realnosti, a upozorenje aktuelnim političkim elitama da se urazume i shvate da ipak postoji narod i da manipulisanje i loša poslovna praksa ne mogu da budu tolerisani do beskraja.“
Običan čovek i snaga običnog čoveka još postoje iako se možda ne vide svakog dana, naglašava Ljepojević.

Pobeda Džonsona utiče na evroperspektivu Srbije
Što se tiče Srbije, postoji više nivoa mogućnosti da rezultati izbora utiču na njenu evropsku perspektivu, kaže Ljepojević.

„Prvo, Britanija će kao ponovo nezavisna zemlja u naredne dve-tri godine imati mnogo problema i obaveza i neće se u toj meri baviti Srbijom, ali će potom, kao zemlja izvan EU, mnogo više energije trošiti na ovaj deo sveta, posebno u Srbiji“, ocenio je on.

Rezultati jučerašnjih izbora će oslabiti EU, koja je kao organizacija već na staklenim nogama, uveren je Ljepojević.

„Sve te evropske nade u Srbiji i ambicije za evropske integracije biće malo korigovane. Moraće još jednom da se razmisli o načinu pridruživanja EU“, naglašava on.
Računica se pravi sa obe strane Atlantika
Dok se u Londonu slavi, s obe strane Atlantika u toku je grozničavo pozicioniranje i preračunavanje — kako obezbediti što povoljniji trgovinski sporazum s Britanijom.

U tekstu pod nazivom „Boris i Donald: I više nego poseban odnos“ portal „Politiko“ piše da su se oni poslednjih nekoliko nedelja ponašali kao da se jedva poznaju, iako je Džonson jedini među svetskim liderima koji u svom imeniku ima privatni broj Trampovog mobilnog telefona.

Razlog tome je to što su procenili da bi preterivanje u javnom iskazivanju naklonosti moglo da naškodi lideru torijevaca na izborima, jer je Tramp krajnje nepopularan u Britaniji.

Sada mogu da prestanu sa se pretvaraju.

Prema ocenama mnogih, Tramp je praktično već počeo kampanju za naredne izbore i na sve načine nastoji da obezbedi neki upečatljiv spoljnopolitički uspeh, a „Politiko“ piše da pobeda „britanskog Trampa“, kako ga je sam nazvao, znači da će pažnju usredsrediti na trgovinski sporazum.

Jednom kada „bregzit“ bude gotov Džonson će insistirati na trgovinskim sporazumima i sa SAD i sa EU i imaće različite poluge uticaja i za jednu i za drugu stranu.

„Čestitke Borisu Džonsonu na pobedi, sada posle ’bregzita‘ Velika Britanija i SAD mogu da zaključe novi trgovinski sporazum. Taj sporazum mogao bi biti mnogo značajniji i povoljniji nego bilo koji sa EU“, napisao je i sam Tramp na Tviteru.

Ohrabrenje za Trampa i njegove glasače
Poznavaoci prilika misle čak da je Tramp uveren da je Džonsonova pobeda dobar signal i za njegovu sudbinu na izborima 2020. kao što je to bio slučaj 2016. godine posle britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Ljepojević smatra da je pobeda Džonsona veliko ohrabrenje i prednost za Trampove glasače, jer je i američki predsednik simbol jedne pobune protiv establišmenta i postojećeg statusa kvo.

„I u tom smislu rezultati izbora, ne sama pobeda već ubedljiva većina, ohrabrenje su za one koji su glasali za Trampa i koji bi, prema njegovom očekivanju, trebalo ponovo da glasaju za njega“, ocenio je Ljepojević.
To su velike promene u najavi, tvrdi naš sagovornik.

„One su stvarnost u Velikoj Britaniji, ali su i indikator raspoloženja dovoljno velike većine javnosti na Zapadu“, uveren je on.

Brisel spreman za nove korake
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su lideri EU spremni za nove korake, ali ukazuje na značaj budućeg trgovinskog sporazuma.

Manfred Veber iz Evropske narodne partije čestitao je Džonsonu, ali je jasno stavio do znanja da će budući trgovinski sporazum biti znatno složeniji nego sporazum o „bregzitu“ i da pravi posao tek počinje.

Neki, kao što je češki premijer Andrej Babiš, smatraju da je Džonsonova pobeda loša vest za EU, jer će Britanija sada definitvno izaći iz Unije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

velika britanija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    fantazira, koji narod? kakva narodna volja? Smesan je