Politiko: Kurc odlučuje o sudbini vladajuće koalicije u Austriji

Vladajuća koalicija u Austriji bila je danas na ivici raspada jer se ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc – de fakto lider bloka desnog centra, izjasnio za raskidanje saveza sa Socijaldemokratskom strankom i za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Očekuje se da će Kurc, najmladji član Vlade, u nedelju biti izabran na čelo Narodne partije Austrije, posle čega će doneti konačnu odluku o sudbini vladajuće koalicije, prenosi Politiko.  

„Verujem da su vanredni izbori pravi način da nastavimo dalje“, rekao je austrijski šef diplomatije.

Vanredni parlamentarni izbori, najverovatnije krajem oktobra, mogli bi da vrate desničarsku Slobodarsku partiju na vlast. Ta populistička partija, ideološki slična francuskom Nacionalnom frontu, vodi u istraživanjima javnom mnjenja sa 30-35 posto podrške birača, navodi Politiko.

Odluka Sebastijana Kurca usledila je pošto se dosadašnji lider Narodne partije Rajnhold Miterlener u sredu iznenada povukao sa svih političkih funkcija, navodeći da je frustriran stalnim razmiricama u vladajućoj koaliciji. On je rekao da ne želi više da „čuva mesto“ Kurcu, najpopularnijem političaru u Austriji, dok se već neko vreme očekuje da on preuzme stranku.

Kako navodi Politiko, duboki sukobi oko niza pitanja ostavili su Vladu u Austriji delimično paralisanu, te većina posmatrača smatra da je raspad samo pitanje vremena, ali ni Socijaldemokratska niti Narodna stranka, bez obzira na probleme, ne žele da povuku prvi potez. Mandat Vlade ističe u oktobru 2018. godine.

Očekuje se da će Kurc sledeće nedelje doneti konačnu odluku o sudbini vladajuće koalice, pošto postane šef Narodne partije.

On je rekao da nije realno verovati da bi rekonstrukcija Vlade i „pretvaranje da se ništa nije dogodilo“ povećali njenu efikasnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar