Politiko: Povratak Marin Le Pen

PARIZ – Liderka desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nikada nije bila bliže oduzimanju moći u Francuskoj nego sada, pokazalo je najnovije istraživanje po kome ona ne samo što bi prošla u drugi krug predsedničkih izbora, već bi osvojila i nikad veći broj glasova birača, piše briselski Politiko.

Prema najavi, Le Pen bi trebalo da „ukrsti oružje“ u televizijskoj emisiji sa ministrom unutrašnjih poslova Žerarom Darmanjinom, a ističe se da će njen nastup biti pažljivo gledan, četiri godine nakon što je tadašnji kandidat za predsednika, a sada predsednik Emanuel Makron porazio u duelu uoči izbora.

„Povratak na dugu debatu sa teškim protivnikom je način da se pročosti vazduh oko debate iz 2017. godine“, rekao je jedan od zvaničnika Nacionalnog okupljanja.

Kako se navodi, ta epizoda iz 2017. godine ostavlja pitanje da li se harizmatična liderka krajnje desnice potpuno oporavila.

Prethodnih meseci Le Pen je pokušavala da dođe do medijskog prostora, koji su okupirali predstavnici vlasti zbog aktuelne pandemije.

Posle gotovo decenije na čelu svoje stranke, Le Pen ostaje njen neprikosnoveni lider, ali samo zato što se nijedna druga ličnost nije pokazala dovoljno vešto ili ambiciozno da prelomi svoje nasledno pravo na vrhunski posao.

Ona se nakon 2017. godine povukla iz fronta političkog nadmetanja i prepustila jednom od svojih mladih poručnika da vodi kampanju za Evropski parlament 2019. godine, kako bi bolje sačuvala svoj kapital za veliku trku.

Ponekad je trpela optužbe da je skrenula sa puta, na primer kada je objavila da je dobila dozvolu za uzgajanje mačaka.

Funkcioneri njene stranke smatraju da joj kriza sa pandemijom nije išla na ruku, a da su joj mere ograničile vidljivost, ali, istriče se, jedna od njenih sposobnosti je da uspostavlja veze i kada je kampanja zaustavljena i provodi sate mešajući se sa gužvama u depresivnim gradovima na severu, koji su postali njen politučki dom.

„Njena snaga je u tome što je ona zvezda“, rekao je blizak saradnik Le Penove i okružni savetnik Marseja Frank Alisio.

Politiko navodi da će kampanja za predsedničke izbore naredne godine biti otežana, ako ne i nemoguća, ali da se uprkos teškoćama, sreća Le Penove okreće.

Najnovija istražiovanja pokazuju da bi u drugom krugu veoma mala razlika bila između Le Penove i aktuelnog predsednika Makrona, a Politiko navodi da čak iako su ova istraživanja urađena mnogo pre izbora, Le Penova ima jako uporište.

U korist Le Penove ide i prošlogodišnji talas terorističkih napada i Makronovi planovi za borbu protiv terorizma. a u međuvremenu uspela je da postigne svoj cilj i normalizuje stranku.

Ipak, prošle nedelje Le Pen je najavila da će jedan od njenih glavnih prioriteta, ukoliko bude izabrana, biti pitanje migracija i najavila da će joj zadatak biti da ih stavi pod kontrolu, većom kontrolom granica i viznom politikom.

Politiko navodi da će pre predsedničkih Le Pen morati da se dokaže na regionalnim izborima koji se održavaju u junu, ali i da će morati da pripazi na neke od svojih bivših saradnika, uključujući svoju nećaku Marion Marešal, za koju mnogi navode da se priprema za neuspeh svoje tetke, što, navodi se, stvara stalnu napetost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar