Poljska: Uhapšene tri osobe sa antisemitskih demonstracija

VARŠAVA – U Poljskoj su uhapšene tri osobe u vezi sa antisemitskim demonstracijama na kojima su učesnici krajnje desnice uzvikivali „Smrt Jevrejima“, izjavio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski.

Demonstracije su održane prošlog četvrtka, na Dan nezavisnosti Poljske, u centralnom poljskom gradu Kališu, preneo je AP.

Učesnici su, takođe, spalili kopiju srednjovekovnog dokumenta koji je Jevrejima nudio zaštitu i prava na tlu Poljske.

Jevrejska zajednica u Poljskoj je saopštila danas da poljski Jevreji nisu godinama iskusili takav prezir i mržnju izraženu u javnosti.

„Poljska je naša domovina. Mi smo i Jevreji i Poljaci. Pitamo se, međutim, zašto se naše pravo da Poljsku smatramo svojim domom sve češće i sve otvorenije dovodi u pitanje?“, saopštila je Unija jevrejskih verskih zajednica.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski objavio je vest o hapšenju na Tviteru, rekavši da nema pristanka na antisemitizam i mržnju zasnovanu na nacionalnosti, veri ili etničkoj pripadnosti.

„Pred organizatorima sramnog događaja u Kališu, poljska država mora da pokaže svoju nemilosrdnost i odlučnost“, napisao je Kaminski.

Poljske vlasti su bile suočene sa pitanjima zašto je bilo potrebno toliko vremena za hapšenje, s obzirom na to da se o incidentu naširoko izveštavalo.

Predsednik Poljske Andžej Duda oštro je juče osudio antisemitski incident, dok su ljudi u Kališu održali demonstracije pod sloganom „Kališ – slobodan od fašizma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar