Poljska za to da silovanje u Riminiju kažnjava Italija jer su kazne strože

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro izjavio je danas da je Italija pravo mesto da se sudi četvorici imigranata iz Afrike koji su pre 10 dana napali u Riminiju mladi poljski par na plaži i devojku grupno silovali a Poljaka brutalno prebili, zato što je kazna za taj zločin u Italiji stroža nego u Poljskoj.

„Italija je pravo mesto da se sudi krivcima za silovanje u Riminiju. Paragrafi i praksa italijanskih sudova su daleko suroviji za počinioce tih krivičnih dela nego u Poljskoj“, kazao je danas poljskoj agenciji PAP Žobro.

Ministar pravde presekao je tako nagadjanja da li će Poljska zahtevati izručenje trojice maloletnika i 20-godišnjeg vodje te bande, kako je prema prvim izjavama koje je kasnije ublažio tvrdio Žobrov zamenik Patrik Jaki.

Žobro je ocenio da bi sudjenje u Poljskoj bilo dobro rešenje za bandite a ne za žrtve, jer kako je objasnio, u Italiji za krivično delo kako je napad kvalifikovalo italijansko tužilaštvo preti kazna od 20 godine zatvora, a u Poljskoj 15.

„Bio bi paradoks kada bi tražili izručenje tih kriminalaca a predali ih milosrdnim poljskim sudovima, blagim prema silovateljima. To bi za njih bio poklon, kada se uzme u obzir da su naši sudovi najblaži prema krivcima za silovanje u celoj Evropskoj uniji“, kazao je Žobro.

Poljski ministar pravde naglasio je takodje da u ovom slučaju ne bi ni dolazio u obzir klasični zahtev da ih Italija izruči, već samo evropski nalog za hapšenje.

Po naredjenju Žobre njegov zamenik Jaki mora ubuduće javne izjave da konsultuje sa njim.

Patrik Jaki nakon prvih vesti o tom silovanju na Tviteru je za počinioce zatražio smrtnu kaznu i obnavljanje mučenja tokom saslušanja a kasnije je nepreciznim izjavama stvorio pogrešan utisak da će Poljska tražiti četvoru imigranata od Italije da ih kazni sama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar