Položaj Hrvata u BiH jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta HR

MOSTAR – Ministar ekonomije i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović istakao je danas u Mostaru da su Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedno biće i da je položaj Hrvata u BiH jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Hrvatske.

„Sasvim je logična najbliža saradnja između naše dve države. Jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Hrvatske je i položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda i mogli ste videti da je upravo zahvaljujući mudroj, inteligentnoj politici premijera (Andrej) Plenkovića došlo i do promena Izbornog zakona ovde koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju i njih se sada u ovoj državi percipira kao stabilizacioni faktor i ključan činilac na evropskom putu BiH, a mi ćemo kao vlada davati maksimalnu podršku na tom putu“, rekao je Filipović, prenela je Fena.

Danas se, kazao je, u Mostaru razgovaralo i o energetskim temama i jačanju privredne saradnje.

„Dotakli smo se i teme Južne interkonekcije kada je reč o daljnjoj gasifikaciji BiH jer u ovoj krizi Hrvatska postaje energetsko čvorište ovog dela Evrope. Izgradnja LNG terminala na Krku pokazala se kao strateški projekt koji nam je u navedenoj krizi omogućio da se ne plašimo hoće li u Hrvatskoj biti dovoljno plina, a odlučili smo da udvostručimo kapacitete upravo da bismo bili na dispoziciji našim susedima, zemljama u našem okruženju, a prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH i da u Hrvatskoj napravimo trasu do granice s BiH. Tu smo u uskoj saradnji s Čovićem da se napravi gasifikacija s ove strane granice tako da gas koji bude dolazio preko našeg LNG terminala s Krka može opskrbljivati i Bosnu i Hercegovinu. I dalje ćemo davati punu podršku i gospodinu Čoviću i Hrvatima u BiH“, rekao je Filipović.

Što se tiče naknada za Buško jezero, hrvatski ministar navodi da su one podignute s 1,8 na 4,3 miliona evra.

„Ovo povećanje naknade po mom mišljenju je značajno kada uporedimo s onim što je bilo i mislim da su ljudi time zadovoljni“, kazao je Filipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar