Pomoćnik Navaljnog se povukao, otkriveno da je tražio ukidanje sankcija Fridmanu

MOSKVA – Šef kabineta zatvorenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog rekao je danas da se povlači s te pozicije, nakon što je otkriveno da je pozvao Evropsku uniju da ukine sankcije jednom od najbogatijih ljudi Rusije.

Ovaj potez Leonida Volkova, vodećeg lica pokreta Navaljnog, izazvao je šok u opoziciji, a neki su to videli kao poklon predsedniku Vladimiru Putinu, preneo je Rojters.

Do toga je došlo nakon što je istaknuti novinar Aleksej Venediktov objavio februarsko pismo sa potpisima Volkova i drugih opozicionih ličnosti koje pozivaju EU da ukine sankcije tajkunu Mihailu Fridmanu i saradnicima u njegovoj kompaniji Alfa.

Volkov je rekao da je njegov potpis na tom dokumentu fotošopiran, ali je otkrio da je poslao slično pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju prošlog oktobra.

„Ovo pismo je bila velika politička greška“, rekao je Volkov i dodao da je prekoračio svoja ovlašćenja i izneverio svoje kolege time što im nije ništa rekao o tome.

Navodi se da je u oktobarskom pismu Volkov pozvao EU da bitno proširi broj Rusa na meti sankcija, ali i da olakša ljudima ukidanje sankcija ako javno osude rat u Ukrajini i raskinu sa Putinom.

On se posebno zalagao za ukidanje sankcija Fridmanu, rođenom u Ukrajini, nazivajući ga liberalom koji se uvek distancirao od Putina.

Fridman se pritajio otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine, ali je na početku sukoba rekao da bi rat naškodilo obema nacijama i pozvao na prekid borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar