Pompeo: Vašington ne zataškava slučaj Kašogi

Vašington ne pokušava da zataška slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Amerika ne zataškava ubistvo“, rekao je Pompeo u odgovoru na novinarsko pitanje za vreme posete Budimpešti.

Američki predsednik Donald Tramp oglušio se o pozive Kongresa SAD da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Kongres je dao Trampu rok do petka da zauzme stav o tom pitanju. Demokratski i republikanski senatori su 10. oktobra aktivirali zakon koji daje američkom predsedniku 120 dana da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Tramp je odbacio taj ultimatum a njegovo okruženje se pozvalo na raspodelu vlasti.

„Američka administracija predano radi na tom pitanju i nastaviće da traži da svi zvaničnici polože račune, u zavisnosti od elemenata sa kojim raspolaže“, rekao je Pompeo.

Ubistvo saudijskog novinara početkom oktobra u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu bacilo je senku na ugled saudijskih vodja i dovelo u neprilliku američku administraciju kojoj je stalo da sačuva strateške veze sa saudijskom kraljevinom.

Pompeo koji je na mini evropskoj turneji, danas popodne treba da se sastane sa madjarskim premijerom Vitkorom Orbanom, u utorak ide u Slovačku i zatim u Poljsku gde se u sredu i četvrtak održava sastanak posvećen uticaju Irana na Bliskom Istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar