Ponovno otvaranje ”balkanske rute”?

BRISEL – Evropska komisija kaže da nastavlja da šalje finansijsku pomoć zemljama Zapadnog Balkna kako bi im pomogla u situaciji uvećanog pritiska migracionih tokova.

Istovremeno, u Briselu nisu mogli da potvrde da li vide moguće ponovnog otvaranje ”balkanske rute”.

”Evropska komisija šalje novac i obezbeđuje hitne fondove kao podršku zajednicama koje su pogođene migracionim tokovima. Tako imao mogućnost da pomognemo vlastima zemalja sa uvećanim pritiskom”, poručila je potparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Ona je navela da Evropska komsija konstantno nadzire sve migracione tokove u Evropi, ali i izbegla da odgovori na pitanje novinara da li se primećuje povećanje priliva migranata i izbeglica na Zapadni Balkan, odnosno da li se radi o ponovnom otvarnju ”balkanske rute”.

”Konstatno pratimo tokove migracija i koordinišemo se sa zemljam članicama. Sutra imamo sledeću, 81. mesečnu video konferenciju o svim kretanjima u zemljam duž zapadnobalkanse rute”, najavila je Andreeva.

Ona je potvrdila da je Evropska komsija videla izveštaj organizacije „Amnesti internešnal“ koji govori o represivnim merama protiv migranata na granicama Hrvatske.

”Evropska komisija je u kontaktu sa vlastima u Hrvatskoj povodom primene zajedničkog evropskog Sistema azila. To uključuje i optužbe na račun maltretiranja i odbijanja zateva za azil koje podnose pripadnici van EU nacionalnosti. Očekujemo do Hrvatske da brzo odreaguje na ove optužbe”, izjavila je portparolka Evropske komisije.

Mina Andreeva je naglasila da je Evropska komisija Hrvatskoj prosledila novac namenjen za humanitarne potrebe i upozorila da je svaki oblik nasilja i zloupotrebe migranta i izbeglica neprihvatljiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar