Popović: Nemoguće je da se država bez međunarodne pomoći bori protiv kriminala

BUDVA – Ministarka pravde Maja Popović otvorila je danas u Budvi 5. regionalni sastanak kontakt osoba Evropske pravosudne mreže za Zapadni Balkan i poručila da oblici kriminala u današnje vreme najčešće imaju transnacionalni karakter i da je gotovo nemoguće da se jedna država sama, bez međunarodne saradnje, efikasno bori protiv takvih pojava.

Pored 5. regionalnog sastanka, održan je i 4. sastanak između kontakt osoba država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kroz održavanje periodičnih sastanaka nacionalnih predstavnika i predstavnika država članica Evropske unije, kako se navodi, razmenjuju se korisna iskustava i informacije i diskutuje o praktičnim i pravnim problemima, sa kojima se prostor Zapadnog Balkana susreće u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, trgovine drogom, terorizma i drugih oblika teškog kriminala.

„Ovakav oblik saradnje je neophodan, jer se prostor Zapadnog Balkana nalazi na spoljnim granicama Evropske unije i predstavlja raskrsnicu trgovine drogom i oružjem, i područje je delovanjem organizovanih kriminalnih grupa“, ukazala je ministarka Popović.

Ona je naglasila da kontinuirana saradnja u efikasnom sprečavanju i borbi protiv teških oblika kriminala treba da ostane u fokusu međunarodne pravosudne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar