Portoriko posle uragana: Situacija se ne popravlja (foto)

Nedelju dana pošto je uragan Marija opustošio Portoriko, na tom karipskom ostrvu nema struje, a žitelji se suočavaju sa nestašicom vode, hrane, lekova.

Situacija na toj američkoj teritoriji se nije mnogo popravila od udara uragana kada je nastradalo 16 ljudi, a u nekim aspektima je čak i gora, prenosi CNN.

Bolnice ne mogu da pruže neophodnu zdravstvenu negu jer nemaju dovoljno medicinskog materijala. Doktor u medicinskom centru Kanovanas Norbert Seda upozorava da nestaje gorivo za generator koji obezbeđuje struju i da imaju zalihe lekova i materijala samo još za dva, tri dana.

Operacione sale su zatvorene jer ne rade klima uređaji, a operativni instrumenti ne mogu da se sterilišu.

Gradonačelnica San Huana Karmen Julin Krus rekla je za BBC da je Portoriko pogodila „humanitarna kriza“.

„Naše bolnice nemaju goriva, a to znači da nema sistema koji bi podržao život“, rekla je ona objašnjavajući da su ugroženi pacijenti priključeni na aparate koji bi, zbog nestanka goriva mogli da budu isključeni.

U međuvremenu američki predsednik Donald Tramp, koji je za sledeću nedelju najavio posetu Portoriku, brani svoju reakciju na katastrofu. Prema njegovim rečima, SAD skoro svakog sata šalju hranu, vodu i ostale potrepštine na ostrvo.

Sa druge strane, kritičari optužuju predsednika SAD da je ta reakcija bila spora i da je veću brigu pokazao za Teksas i Floridu koji su takođe pogođeni uraganima.

Tramp je rekao da je njegova administracija uradila „stvarno dobar posao“ i da je guverner Portorika Rikardo Roselo „zahvalan“.

Prema njegovim rečima, spasilački napori bili su otežani jer je Portoriko u Atlantskom okeanu, udaljen od američkog kopna.

„Portoriko je veoma važan za mene. Ljudi su fantastrični. Ja sam odrastao u Njujorku i znam mnoge Portorikance“, dodao je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

portoriko
Komentari (0)
Dodaj komentar