Portparol: Nemačka odgovorna da osigura Jevreje od antisemitskih napada

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel naglasio je danas da je odgovornost Nemačke da osigura bezbednost za sve Jevreje koje nose tradicionalne jevrejske kapice, kipe, gde god to bilo u zemlji, bez straha od antisemitskih napada.

Štefan Zajbert ovo je rekao zbog izjave komesara nemačke vlade zaduženog za antisemitizam Feliksa Klajna, koji je, kako je navedeno u subotu, rekao da ne preporučuje Jevrejima da nose kipu svuda i u svako vreme u Nemačkoj.

Njegovu izjavu su kritikovali mnogi, medju kojima i predsednik Izraela. Kako su ocenili, Jevreji treba da mogu slobodno pokažu pripadnost svojoj veri.

„Država treba da vodi računa da svako može da slobodno ispoveda svoju veru, i da pazi da svako može da se kreće potpuno bezbedno sa kipom, bez obzira gde se nalazio u našoj zemlji“, rekao je Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare.

Po državnim statističkim podacima objavljenim ovog meseca, broj antisemitskih i incidenata protiv stranaca je u Nemačkoj prošle godine porastao uprkos ukupnom padu broja politički motivisanih zločina.

Nemački list Bild je u današnjem izdanju priložio slagalicu od koje može da se sastavi kipa i pozvao svoje čitaoce da budu solidarni sa svojim jevrejskim susedima i naprave kipu u četiri jednostavna koraka i „time dignu zastavu protiv antisemitizma“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar