Poruka iz Senata da SAD zaustave izgradnju Severnog toka 2

VAŠINGTON – Dvoje visokih zvaničnika u američkom Senatu iz redova demokrata pozvali su danas administraciju predsednika Džoa Bajdena da preduzme potpunu diplomatsku inicijativu da zastavi izgradnju gasovoda Severni tok 2 iz Rusije u Evropu.
Rojters prenosi da su senatori Bob Menendez, uticajni predsedavajući Odbora za spoljne odnose Senata, i Džin Šahin, koja predsedava evropskim pododborom, poslali pismo tražeći od državnog sekretara Entoni Blinkena da primeni raspoložive sankcije na osnovu postojećih zakona.

„Ovaj gasovod mora biti zaustavljen i i očekujemo da preduzmete sve što je tom smislu neophodno. Mi se zalažemo da se napori na uvođenju jakih sankcionih paketa za Severni tok 2 ubrzaju kako bi se hitno reagovalo u skladu sa trenutnom situacijom“, poručili su u pismu američki senatrori, navodi agencija.

Oni su dodali i da će gasovod biti završen ove godine ako se izgradnja bude nesmetano nastavila .

Stejt department nije odmah odgovorio Rojtersu na zahtev za komentar, a agencija prenosi da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio danas da je gasovod Severni tok 2, koji treba da obezbedi isporuke gasa od Rusije do Nemačke, u suprotnosti sa interesima Evropske unije i da šteti i Ukrajini kroz koju ne prolazi, kao i da će sa nemačkim kolegom razgovarati o tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar