Poslanici danas imaju priliku da stanu na stranu Srpske

BANJALUKA – U Banjaluci će danas biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se odlučivati o mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koji je upotrebio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodikov savetnik Radovan Kovačević izjavio je da je to prilika da stanu na stranu Republike Srpske podržavajući mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nakon što je srpski član Predsedništva BiH stavio veto na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je Predsedništvo usvojilo bez konsenzusa.

Kovačević kaže da je ključno to što je Dodik ponovo upotrebio mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji mu je Ustav BiH omogućio i istakao značaj ovog mehanizma u situacijama kada su ugroženi interesi Republike Srpske i činjenicu da je tada Narodna skupština Srpske iznad bilo koje druge institucije na nivou BiH.

On je u ?utarnjem programu RTRS-a istakao da je pred poslanicima jasan izbor – zaštititi Republiku Srpsku i njene interese ili stati na stranu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, odnosno na stranu preglasavanja Srpske.

„Nažalost, u poslednje vreme imamo loše iskustvo sa predstavnicima opozicionih stranaka koji ili pobegnu iz Narodne skupštine ili budu uzdržani. Danas će narodni poslanici odlučivati o tome da li su za Republiku Srpsku, njene institucije i građane ili su za to da budu deo koalicije sa Džaferovićem i Komšićem“, istakao je Kovačević.

On je rekao da je pomenuta odluka sporna sa stanovišta interesa Republike Srpske i njenih građana.

„Institucije Republike Srpske, odnosno određena ministarstva su rekla da sporazum trenutno nije dobar, jer ne prepoznaje na adekvatan način Srpsku i njene institucije. To je bio jasan i dovoljan signal Dodiku da je potrebno uložiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Sada je sve na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, naveo je Kovačević.

On je istakao da će poslanici vladajuće većine podržati stav srpskog člana Presedništva BiH o ovom pitanju, zaštititi Republiku Srpsku, njene institucije i građane, a da opozicija i danas bira da li će stati na tu stranu ili stranu preglasavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar