Posle dve decenije uhapšen zbog ubistva dečaka

Posle dvodecenijske potrage holandska policija veruje da je konačno rasvetlila slučaj ubistva 11-godišnjeg dečaka, saopštilo je danas tužilaštvo.

Španska policija je uhapsila 55-godišnjeg Holanđanina Josa Breha kojeg je policija prošle nedelje i zvanično imenovala kao osumnjičenog za ubistvo.

Breh je uhapšen u nedelju na oko 50 kilometara severno od Barselone.

Holandski detektivi su saopštili da se DNK osumnjičenog poklapa sa tragovima pronađenim na telu i odeći dečaka Nikija Verstapena, koji je pronađen mrtav 10. avgusta 1998. godine u blizini letnjeg kampa iz kojeg je noć pre nestao.

Poklapanje DNK je utvrđeno u junu ove godine, navela je policija, dodajući da je koristila DNK rođaka osumnjičenog koji su u aprilu prijavili njegov nestanak.

Policija je prošle nedelje javno obelodanila šta se istragom utvrdilo i objavila puno ime i sliku osumnjičenog.

Tužilac Jan Eland je rekao da je španska policija uhapsila osumnjičenog pošto ga je neko prepoznao sa fotografije.

Breh će biti isporučen Holandiji, naveo je Eland, ali zasad nije jasno kada će to biti.

Holandska policija je u vezi sa ovim slučajem tokom godina uhapsila više osoba za koje se ispostavilo da nisu ubice dečaka.

Španski sud je saopštio da je osumnjičeni Holanđanin pristao da bude isporučen.

Početkom godine, više od 15.000 muškaraca koji žive u blizini mesta gde je pronađeno telo dečaka dalo je uzorke DNK, ali ni tada u istrazi nije bilo pomaka.

Agencija Rojters prenosi da je Breha policija ispitala u blizini mesta zločina samo nekoliko dana posle ubistva dečaka, ali samo kao prolaznika.

Brehovo ime više nije „isplivalo“ tokom istrage sve dok rođaci nisu doneli neke njegove stvari kada su u aprilu prijavili da je nestao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holandijaubistvo
Komentari (0)
Dodaj komentar