Posle poplava povukla se voda, sad im preti jeziva opasnost

Severna australijska država Kvinslend, koja je bila na udaru četvorodnevnih obilnih kiša zbog kojih su tamo nastale poplave, sada se, sa povlačenjem vode, suočava s novom opasnošću – krokodilima.

Ovi „nezvani gosti“ stigli su u mali grad Ingham, u severoistočnom delu države, posle četvorodnevnih kiša zbog kojih su se reke izlile plaveći okolnu obradivu zemlju i onemogućavajući prilaz gradovima, pokazuju fotografije koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Tobi Milijard, istraživač koji se bavi krokodilima u Zoološkom vrtu u Kvinslendu, kaže da su ovi reptili poznati po tome što koriste poplavne vode u regionu da putuju u druge oblasti u potrazi za hranom.

„Neki krokodili vole kada pada kiša i koriste vodene struje za putovanje; to su veoma pametne životinje. Ali, lako se možete od njih zaštiti. Sve dok niste u vodi ili na samoj ivici obale, bićete bezbedni“, objasnio je Milijard.

Jutros je grupa učenika i nastavnika, koja se našla u nevolji zbog poplava, spasena iz izolovanog kampa južno od grada Talija, saopštio je protparol vatrogasne i spasilačke službe Kvinslenda.

Premijerka ove australijske države Anastasija Palaščuk rekla je danas medijima da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdile pune razmere štete, pogotovu kad je reč o prinosima banana i šećerne trske.

Vlada Kvinslenda proglasila je tu oblast zonom „katastrofe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

australijakrokodilipoplave
Komentari (0)
Dodaj komentar