Posle šest meseci Savet bezbednosti UN ponovo o Kosovu

NJUJORK – U Njujorku je danas počela sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, a stavove Beograda zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Sednica o situaciji na Kosovu, prva posle šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti.

Prethodna sednica SB UN o Kosovu održana je 18. maja, a šestomesečna pauza je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izneće ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

On će se založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i podrške radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

U svom izlaganju, Dačić će dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Dačić je, uoči odlaska na sednicu, za Sputnjik rekao da će argumentovano predočiti najvećim svetskim silama da je „formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno paravojske, protivno Rezoluciji 1244 koju je i usvojio Savet bezbednosti“.

Boravak u Njujorku biće iskorišćen za sastanak sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i za aktuelne diplomatske aktivnosti.

U najnovijem izveštaju o Kosovu i Metohiji, Gutereš je pozdravio rešenost Beograda i Prištine da, kroz dijalog kojim posreduje EU, dođu do normalizacije odnosa, upozoravajući istovremeno da je u protekla tri meseca zabaleženo nekoliko incidenata koji su rezultat međunacionalnih tenzija.

U izveštaju, koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, on je istakao da je zabrinut zbog obnovljenih tenzija u vezi sa građevinskim radovima u posebnim zaštićenim zonama i upozorio na obaveze u vezi sa zaštitom verskog nasleđa.

On je u ovom dokumentu naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale zabrinutost kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Gutereš je istakao da Unmik nastavlja konstruktivnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, sa svim zajednicama na Kosovu i sa regionalnim i međunarodnim akterima.

Kao dodatak izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije objavljen je izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o aktivnostima Euleksa u periodu obuhvaćenom Guterešovim izveštajem, u kome se navodi da će ta misija, koja prolazi kroz period rekonfiguracije, biti potpuno operativna polovinom decembra.

Glavni zadatak vezan za rekonfiguraciju je, navodi se u izveštaju, finalizovanje procesa predaje lokalnim vlastima više hiljada policijskih i slučajeva krivičnog gonjenja vezanih za organizovani kriminal i ratne zločine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar