Poslednja ledena površina na Grenlandu počela da puca

Deo ledenog brega na severnoj obali Grenlanda poznat kao poslednja ledena površina, debljine gotovo četiri metra, počeo je da puca.

Na ovom području Arktika nalazi se, naime, najstariji i najgušći led u tom regionu koji je sve dosad odolevao efektima klimatskih promena.

Dok pucanje morskog leda u ovom delu Arktika nije nikada u prošlosti bilo dokumentovano, ove godine se prema izjavama stručnjaka to dogodilo čak dva puta zbog toplih vetrova i veoma visokih temperatura, piše londonski „Gardijan“.

Pre nego što se sam, bez bilo kakve podrške, hrvatski foto-reporter i putopisac Davor Rostuhar 2016. uputio u osvajanje Južnog pola, koji je i osvojio januara ove godine, u nekoliko navrata je boravio na „Grenlandu“, gde je bio svedok problema koje na tom području prouzrokuju klimatske promene.

„Na krajnjem severu Grenlanda žive poslednji Eskimi koji su lovci, po moru love ribe i kitove iz kajaka. Njihov je život vezan uz more. A topljenje leda razdvaja porodice, utiče na njihova putovanja jer je morski led za njih poput auto-puta, ali utiče i na ponašanje životinja. Stoga se događa da polarni medvedi koji žive uz obalu dolaze u selo i napadaju ljude i decu jer nemaju više hrane, a i topljenje leda utiče na eroziju obale“, naveo je Rostuhar.

Objašnjava da se menja i cirkulacija okeana, pa dolazi do migracije riba i kitova.

Za morski led kaže da je specifičan. Radi se o morskoj kori koja na Grenlandu zimi bude debljine i više od dva metra, a leti se topi, preneo je Tanjug.

Pre su zime duže trajale, pa se led ne bi otopio i tako su nastajali čvrsti ledeni bregovi višegodišnjeg leda koji je iznova preživljavao leto. Sada se, međutim, taj led tanji, puca i topi.

„Na Arktiku nije manje leda nego je manje višegodišnjeg leda“, kaže Rostuhar.

Vode na severnoj obali Grenlanda nalaze se u jednom od najhladnijih delova Arktika i pretpostavljalo se da će to područje među poslednjim biti zahvaćeno efektima topljenja. Međutim, nakon neuobičajeno toplog februara i visokih temperatura početkom avgusta, pretpostavke su pale u vodu. Topljenje leda sada je stvorilo najveći jaz od obale ikada zabeležen.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grenlandklimatske promenesanta leda
Komentari (0)
Dodaj komentar