Poslednji pripovedač Damaska svako veče zaboravi na rat u Siriji

Sirijac Ahmed al Laham, jedan od poslednjih pripovedača, svako veče u starom delu Damaska govori priče o dalekim kraljevstima i hrabrim osvajačima što je pogodan trenutak da stanovnici zaborave na rat koji šest godina traje u njihovoj zemlji.

Laham svako veče stavi crveni fes na glavu i pretvori se u „hakavatija“, tradicionalnog arapskog pripovedača u jednom kafeu u Damasku.

„Zanat izumire. Ja sam jedini hakavati u Damasku. Ako prestanem, neće više biti pripovedača“, rekao je Laham, koji ima scensko ime Abu Sami.

Laham (58) na visokoj drvenoj stolici, govori priče grupi muškaraca koji dodju na čaj ili da puše nargile u kafeu.

„Bio je period kad smo malo izlazili uveče ali je vlasnik kafea insistirao da nastavim svoj posao. Ponekad nas je bilo samo dvoje ili troje“, naveo je Laham i dodao da se situacija popravila i svako veče dodje nekoliko desetina ljudi.

Pripovedač obično radi jednom nedeljno, ali tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana pripoveda svake večeri, ponekad i do svitanja.

Laham je rekao da je pre rata bilo mnogo pripovedača koji su putovali po zalivskim zemljama, ali je sad zbog raznih sukoba, tradicija zadržana samo u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar