Potvrđena presuda čuvaru iz Aušvica

Nemački savezni sud potvrdio je danas presudu Oskaru Greningu (95), bivšem čuvaru logora Aušvic koji je prošle godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja u ubijanju 300.000 Jevreja.

On je na sudu rekao da je bio zadužen za nadgledanje prikupljanja ličnih stvari zarobljenika i za obezbeđivanje da njihove dragocenosti i novac odvojeno budu poslati u Berlin. On se žalio, ali je njegov advokat izjavio da je sud potvrdio prethodnu presudu.

Odluka suda predstavlja važan podsticaj za napore tužilaštva da krivično goni i druge osobe koje su navodno radile u logorima smrti, navodi AP.

Prvi put je apelacioni sud odlučivao o presudi donetoj na osnovu pretpostavke da je samo službovanje u jednom logoru i pomaganje u njegovom funkcionisanju bilo dovoljno da se neko osudi za pomaganje u ubijanju, iako nema dokaza da je bio umešan u konkretna ubistva.

Prethodno je Džon Demjanuk 2011. godine bio prva osoba osuđena u Nemačkoj zbog toga što je bio čuvar u logoru smrti bez dokaza da je umešan u ubistva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drugi svetski ratOskar Greningpresuda
Komentari (0)
Dodaj komentar