Požari oko Palerma uz jak vetar i temperaturu od 45 stepeni

Stotine vatrogasaca borilo se prošle noći s nizom požara, možda podmetnutih, oko Palerma i na zapadu Sicilije koji su dodatno rasplamsani zbog jakih vrućih i vetra.

Celog dana juče jugo je podizao temperaturu do 45 stepeni u gradu i smanjio vlažnost vazduha na ispod deset odsto.

Kako javlja Ansa i danas ima požara, ali izgleda da situacija više nije hitna. Za danas se predvidja pad temperature na 24 stepena, uz umereni severni vetar.

Desetine novih požara izbile su juče oko Palerma i Ćefalua, gde je zahvaćeno i bivše letovalište Kluba Mediterane, u renoviranju, prema navodima štampe.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Andjelino Alfano je naveo u saopštenju da su njegove službe mobilisane i da rade non stop. Rekao je da je u akciju gašenja požara uključeno sedam vatrogasnih aviona i jedan helikopter, kao i 65 vatrogasnih kamiona.

Zbog požara i dima, dva autoputa koja povezuju Palermo s rugim mestima Sicilije, zatvorena su, kao i glavni železnički pravci, dok 15.000 domaćinstava nema struje.

Zbog jakog vetra otkazano je više letova, i trajekti su zadržani u lukama.

Stanovništvo desetina sela je evakuisano, kao i pedesetak dece jednog obdaništa koja imaju lakše trovanje od dima, naveli su lokalni mediji.

Zbog iznenadne i istovremene pojave požara, tužilaštvo Palerma je otvorilo istragu da bi se utvrdilo da li su požari podmetnuti radi oslobadjanja novih zona za izgradnju koja nije dopuštena u šumi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar