Poziv Hrvatima u Srbiji da se na popisu izjasne kao Hrvati

ZAGREB – Hrvatska vlada i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji pozvali su u ponedeljak svoje sunarodnike u Srbiji da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Hrvati, jer će od toga, kako su naveli, zavisiti njihov položaj u narednih 10 godina.

Uoči popisa stanovnistva u Srbiji u oktobru, u Zagrebu su se u ponedeljak sastali predsednik vladine kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić, prenela je Hina.

Milas je novinarima posle sastanka rekao da je politička, moralna i finansijska podrška vlade u Zagrebu Hrvatima u Srbiji nesumnjiva.

Vojnić tvrdi da se Hrvati u medijima u Srbiji najcešće prikazuju u negativnom kontekstu, što, kako navodi, dovodi do „razvijanja straha među stanovništvom“, koji najviše utiče na to da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

I Žigmanov je izneo tvrdnju da su Hrvati u Srbiji „negativno stigmatizovana zajednica“, dodajući da je zbog toga ruvkodstvo hrvatske manjine nedavno pokrenulo kampanju „Znam tko sam“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar