Predlog kontroverznog zakona o Vrhovnom sudu pred izraelskim Knesetom

JERUSALIM – Pred izraelski parlament danas je iznet tekst nacrta zakona koji bi omogućio poslanicima da poništavaju odluke Vrhovnog suda prostom većinom.

Brojni kritičari ovog zakonskog predloga upozoravaju da bi se njegovim usvajanjem ozbiljno narušio mehanizam demokratske kontrole i instrument društveno-političke ravnoteže u zemlji, prenosi AP.

Usvajanje ovog nacrta zakona o Vrhovnom sudu na preliminarnom glasanju u Knesetu bio je još jedan novi korak vladajuće koalicije Benjamina Netanjahua u sprovođenju reforme pravosuđa koja je započeta uprkos višenedeljnim protestima više desetina hiljada Izraelaca, kao i brojnim pozivima na dijalog i konsenzus upućenih, između ostalog od predsednika Izraela i američkih Jevreja.

Premijer Netanjahu i njegovi ultranacionalistički i ultraortodoksni saveznici u Knesetu nastoje da donesu niz zakona kojima bi se ozbiljno ograničio autoritet Vrhovnog suda, uz obrazloženje da je ta institucija godinama raspolagala sa nekontrolisanom moći.

Netanijahuovoj administraciji su upućene žestoke i glasne kritike i iz inostranstva, a kritičari ukazuju da će sprovođenje takve reforme pravosuđa narušiti demokratske norme, koncentrisati vlast vladajuće koalicije u parlamentu i učiniti Izrael neliberalnom demokratijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar