Predlozi za obuzdavanje migrantske krize

Evropska komisija danas je u Briselu objavila izveštaj o dosad veoma manjkavom sprovodjenju mera Evropske unije za obuzdavanje imigrantske krize i, pored ostalog, zatražila da „Italija i Grčka hitno obezbede da prorade kontrolni granični punktovi“ za proveru ko su izbeglice, a koja lica migranti bez prava na azil.

U izveštaju od 78 stranica, koji je delom procurio u medije, od Grčke se traži da u roku od tri meseca „povrati nadzor nad svojim granicama“ i time spreči nekontrolisani odlazak mase imigranate ka drugim delovima Evrope.

Grčka bi morala prihvatiti i da se preko njene teritorije vraćaju u zemlje izvan EU desetine a verovatno stotine hiljada imigranata kojima je u medjuvremenu odbijen azil u zemljama Unije, u prvom redu u Nemačkoj i Švedskoj.

Ako vlasti u Atini ne povrate nadzor nad granicom i situacijom s imigrantima, biće razmotreno produžavanje na dve godine već uvedene privremene kontrole pasoša i putnika na unutrašnjim šengenskim medjama u više članica Unije.

Obrazlažući na konferenciji za štampu ove predloge, evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos je predočio da je uvodjenje tih kontrolnih punktova u cilju zaštite spoljnih granica Unije od presudnog značaja jer se time obezbedjuje da za istinske izbeglice bude pokrenut postupak azila, a za ekonomske migrante odmah postupak za vraćanje u zemlje porekla.

On naglasio da se neodložno moraju udružiti sve snage partnera u EU za daleko brže i masovno vraćanje migranata koji su uspeli da dodju u Uniju, a nemaju nikakvog osnova da dobiju azil i da u medjuvremenu takva lica budu smeštena u zatvorenim centrima.

Avramopulos je podvukao da Grčka uz podršku agencije Fronteks za nadzor spoljnih granica EU mora osetno pojačati kontrolu na grčko-makedonskoj granici.

Rešenja se, prema njegovim rečima, moraju naći na grčkoj strni granice i zato ostale članice EU moraju dati dokaze solidarnosti i odgovornosti.

Evropska komisija je u izveštaju posebno naglasila da je EU dosad izdvojila sredstva od 10 milijardi evra za slamanje izbegličke krize, uz odluke o kontrolnim punktovima i uvodjenju granične i pomorske straže za istinsku zaštitu spoljnih granica Unije, preraspodelu izbeglica i temeljitu saradnju sa Srbijom i Makedonijom, preko čijih teritorija prelaze desetine hiljada imigranata.

Avramopulos je rekao da je od u EU dogovorenog broja za medjusobnu raspodelu medju članicama Unije od ukupno 160.000 izbeglica već pristiglih u Italiju i Grčku, preraspodeljeno samo nešto preko tri stotine i zato je u pismu vladama članica zatražio da se taj dogovor neodložno sprovede, „imajući u vidu hitnost situacije“.

Turska je, naglasio je evropski komesar, ključna zemlja za savladavanje izbegličko-migrantske krize i EU će vladi u Ankari dati tri milijarde evra u ovoj i idućoj godini za zbrinjavanje tamo pridošlih preko dva miliona izbeglica, kao i za sprečavanje krijumčarenja migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar