Predsedavajući Pred. Doma Kongresa SAD sa predsednicom Tajvana

SIMI VELI – Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kngresa Kevin Makarti sastao se danas u Kaliforniji sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven.

Ovim susretom Mekarti je postao najviši američki zvaničnik koji se od 1979. godine na tlu Amerike sastao sa nekim tajvanskim liderom uprkos upozorenjima i pretnjama zvaničnog Pekinga koji smatra da je Tajvan deo suverene kineske teritorije, prenosi Rojters.

Cai je zahvalila Kongresu SAD što je podržao Tajvan u trenucima kada je bila ugrožena demokratija i citirala je reči bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana koji je u jednom svom govoru rekao: „Da bi se sačuvao mir, moramo biti jaki“.

„Ja bih htela da dodam da smo jači kada smo zajedno“, rekla je Cai stojeći pored Makartija nakon razgovora koje su vodili u predsedničkoj biblioteci Ronald Regan u mestu Simi Veli u Kaliforniji.

Makarti je rekao da je prijateljstvo između naroda Tajvana i Amerike „stvar od velike važnosti za slobodan svet“.

„To je ključno za očuvanje ekonomske slobode, mira i regionalne stabilnosti. Mi poštujemo svoje obaveze i ponavljamo da smo posvećeni zajedničkim vrednostima iza kojih stoje svi Amerikanci“, istakao je Makarti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar