Predsednica se krije u palati, demonstranti na ulicama

Desetine hiljada demonstranata protestuje i danas tražeći ostavku južnokorejske predsednice Park Geun Hje, dok se čeka konačna odluka sudija Ustavnog suda o skandalu koji već mesecima potresa tu zemlju.

Demonstranati nose transparente na kojima je prikazana predsednica u zatvorskoj uniformi i uzvikuju „Ustavni sud da odmah opozove Park“, prenosi AFP.

Nekoliko ulica dalje održavaju se manji protesti kojima se traži da sud povuče optužbe protiv „jadne nevine predsednice“.

Učesnici tog protesta su, navodi AFP, mahom sredovečni i stariji građani koji nose transparente na kojima traže od vojske da „ustane i raspusti parlament“.

Predsednicu Park opozvao je parlament u decembru 2016. godine zbog skandala koji je izbio kada je otkriveno da je zloupotrebila položaj, a tu odluku treba da potvrdi i Ustavni sud.

Predsednica Park, koja se trenutno „krije“ u predsedničkoj palati i kojoj su suspendovane moći, izrazila je „zakasnelo žaljenje“ na saslušanju pred Ustavnim sudom u ponedeljak, a konačna odluka očekuje se u martu.

Lokalni mediji navode da bi ta odluka mogla biti doneta sledeće nedelje, a njeni advokati podvukli su da ona nije bila svesna da čini išta loše i optužili njenu prijateljicu Čo Sun Sil, koja se sumniči da je zahvaljujući vezama sa predsednicom „primoravala“ lokalne firme da donacije uplaćuju na račun njene neprofitne fondacije.

Na taj nači, na račun njene fondacije uplaćeno je 70 miliona američkih dolara.

Kako se navodi, za konačnu odluku Ustavnog suda, potrebno je odobrenje šest sudija, nakon čega bi bili zakazani predsednički izbori u roku od 60 dana.

Ukoliko odbiju njenu ostavku Park će se vratiti na posao i ostati do kraja mandata u februaru 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

juzna korejapredsednica
Komentari (0)
Dodaj komentar