Predsednički izbori u Obali Slonovače, opozicija bojkotuje

ABIDŽAN – U Obali Slonovače održavaju se predsednički izbori u napetoj atmosferi, nakon poziva dva glavna protivkandidata aktuelnog predsednika Alasanea Utare na bojkot izbora i građansku neposlušnost.

Izborima su prethodili protesti u avgustu, koji su izbili kada je Utara saopštio da će se kandidovati za treći mandat, nakon iznenadne smrti premijera Amadua Gona Kulibalija koji je bio kandidat vladajuće stranke za njegovog naslednika.

Glavni opozicioni kandidati Paskal Afi N`Gesan i Anri Konan Bedije smatraju da Utara po Ustavu ne može da se kandiduje za treći mandat, dok njergove pristalice tvrde da je ustavnim promenama iz 2016. godine sistem „resetovan“, tako da se njegov prvi mandat ne računa, prenosi BBC.

Kako navodi Rojters, izbori su test stabilnosti Obale Slonovače koja je najveći svetski proizvođač kakaoa i jedna od najbrže rastućih afričkih ekonomija, s obzirom na to da u toj zemlji traje decenijska borba među vodećim političkim figurama.

U protestima je od avgusta poginulo 30 ljudi, što je podsetilo na događaje iz 2010. kada je izbio građanski rat nakon predsedničkih izbora, na kojma je Utara pobedio, a njegobv prethodnik Loran Gbagbo odbio da odstupi s vlasti.

U krvavom građanskom ratu za pet meseci je poginulo više od 3.000 ljudi.

Gbagbo je nameravao da učestvuje na ovogodišnjim izborima, ali je Izborna komisija odbila njegovu kandidaturu jer je bio osuđivan.

On je bio jedan od 40 kandidata čija je kandidatura odbijena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar