Predsednik Haškog tribunala se ponovo požalio na Srbiju Savetu bezbednosti

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus ponovo se danas na sednici u Njujorku požalio Savetu bezbednosti na Srbiju zbog neizručenja troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, iako su nalozi za njihovo hapšenje izdati još pre tri godine.

On je podsetio da je i formalno prijavio nesaradnju Srbije u pismu Savetu bezbednosti od 1. marta i pozvao Savet da preduzme odlučne korake s tim u vezi.

Predstavljajući izveštaj o radu Tribunala, Ađijus je rekao da očekuje da će taj sud ispuniti svoj mandat u predviđenom roku za zatvaranje 31. decembra 2017, kao i da je ostvario značajan napredak ka okončanju poslednjeg prvostepenog i žalbenog postupka.

Postupci u prvostepenom predmetu protiv Ratka Mladića Mladića i žalbenom predmetu „Prlić i drugi“ odvijaju se predviđenom dinamikom, i očekuje se da presude u oba ova slučaja budu izrečene u novembru, kao što je i prethodno bilo predviđeno, naveo je Ađijus.

Predsednik Agius je izvestio članice Saveta bezbednoasti i o izazovu kontinuiranog odlaska zaposlenih iz Tribunala, što će, kako je naveo, predstavljati presudan rizik za sposobnost Međunarodnog suda da svoj preostali rad završi na vreme.

Dodao je da bi podsticaji da se zadrže zaposleni Međunarodnom sudu omogućili da obezbedi da njegov mandat bude okončan na optimalan način i još jednom ponovio da je hitno potrebna podrška Ujedinjenih nacija u tom pogledu.

Predsednik je takođe pohvalio sve zaposlene i sudije i zahvalio im na izuzetnom radu i posvećenosti.

Ađijus je najavio da će Tribunal organizovati više skupova u vezi sa svojim nasleđem i povodom svog zatvaranja, kako bi ostvario i drugima omogućio da dostignuća i iskustva tog međunarodnog suda koriste kao osnovu za daljnji rad.

Takođe je pomenuo tekući projekt osnivanja informativnih centara u regionu bivše Jugoslavije, u skladu s mandatom koji mu je poverio Savet bezbednosti, s ciljem da omogući pristup javnim spisima Međunarodnog suda i informacije o njegovom radu na lokalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

AnđijusHagSavet bezbednosti UN
Komentari (0)
Dodaj komentar