Predsednik Irana se prijavio za učešće na predsedničkim izborima

Predsednik Irana Hasan Rohani registrovao se danas za učešće na predsedničkim izborima u toj zemlji 19. maja.

Umereni iranski predsednik koji ima pravo na još jedan mandat podneo je kandidaturu četvrtog dana registracije, pošto se za prva tri dana prijavilo više od 600 potencijalnih kandidata za predsednika Irana.

Registracija će trajati do sutra uveče, a potom kandidature odobrava Veće čuvara revolucije, svešteničko telo koje nadgleda izbore. Veće obično ne dozvoljava disidentima i ženama da budu na konačnoj listi kandidata.

Očekuje se da će Savet čuvara većini pretkandidata zabraniti učešće na izborima i da će konačnu listu kandidata objaviti do 27. aprila.

Najistaknutiji potencijalni kandidat je bivši šef države Mahmud Ahmadinedžad koji je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine.

Predsedničke izbore neki vide i kao referendum o nuklearnom sporazumu Irana s velikim silama iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija.

Taj nuklearni dogovor koji je sklopila Rohanijeva administracija primenjuje se od 2016. godine. Na osnovu njega Iran je ponovo počeo da izvozi naftu i kupio je putničke avione vredne više milijardi dolara kako bi zamenio ostarelu flotu.

Kritičari tog sporazuma navode da prosečan gradjanin Irana još ne oseća ekonomsku korist od sporazuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar