Predsednik Izraela: Izrael obavezan da odgovori na naoužavanje Hezbolaha

Rivlin je to rekao na sastanku u Nemačkoj samo nekoliko sati nakon upozorenja Sirije na „ozbiljne posledice“ navodnog izraelskog bombardovanja naučnog centra kraj Hame, gde se razvija nuklearno, biološko, hemijsko oružje i raketna tehnologija, kako tvrdi izraelska strana.

Sirijska vojska je saopštila jutros da su dva vojnika poginula u tom napadu na vojno postrojenje, kako je rečeno, dok Izrael nije preuzeo odgovornost.

Iran predvodi napore da se osnuje šiitski koridor u Siriju i proširi uticaj na čitav Bliski stok, što bi predstavljalo direktnu pretnju Izraelu i stabilnosti u regionu, rekao je Rivlin kako prenose izraelski mediji.

Obrazlažući opasnosti od aktivnosti Hezbolaha koji se bori na strani sirijskog predsednika Bašara Asada u Siriji, a ima podršku Teherena u Libanu, Rivlin je objasnio da je samo libansko stanovništvo ugroženo direktnim kršenjem razolucija Saveta bezbednosti UN od strane gerilaca te organizacije, protiv kojih je izraelska vojska ratovala više od mesec dana 2006. godine.

Merkel i Rivlin su takodje diskutovali o pretnji koju predstvlja globalni džihad koji predvodi teroristička organizacija Islamska država.

„Najvažniji zadatak koji svet postavio je da je pobedi. Izrael će pomoći na svaki način da se to postigne“, rekao je predsednik Izraela čija je uloga uglavnom ceremonijalna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar