Predsednik Izraela najavio postizborne konsultacije

TEL AVIV – Predsednik Izraela Ruven Rivlin najavio je danas da će iduće nedelje započeti konsultacije o formiranju nove vlade sa predstavnicima rivalskih političkih stanaka u nadi da će uspeti da razreši postizborni ćorsokaku zemlji.

Iako je funkcija predsednika u Izraelu uglavnom reprezentativna, predsednik je taj koji ima obavezu da imenuje mandatara koji ima najveće šanse da formira novi kabinet i vladajuću većinu u parlamentu sa 120 poslaničkih mesta.

Predsednika Izreala čeka težak posao s obzirom da na izborima održanim prošlog utorka nije bilo rezultata koji bi jasno ukazali kako da se oformi vlada i uspostavi vladajuća većina, prenosi AP.

Stranka Likud dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua osvojila je pojedinačno najveći broj glasova i 30 poslaničkih mandata, ali bi zajedno sa svojim ultranacionalističkim i ultraortodoksnim saveznicima mogla da obezbedi svega 52 glasa u budućem sazivu parlamenta.

Počevši od sledećeg ponedeljka predsednik Izraela Ruven Rivlin održavaće dvodnevne konsultacije sa svakom strankom, a nakon toga će se izjasniti o svom izboru za formiranje koalicije i odrediti mandatara koji bi posle imenovanja imao šest nedelja da postigne koalicioni sporazum sa svojim političkim partnerima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar