Predsednik Izraela se sastao sa prestolonaslednikom Emirata Bin Zajedom

Predsednik Izraela Isak Hercog (Isaac Herzog) sastao se danas sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom ( Mohammmed bin Zayed Al Nahyan), koji se smatra de fakto liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u okviru prve posete šefa jevrejske države toj zalivskoj zemlji.

„Mi šaljemo poruku čitavom regionu da nema alternative miru i zajedničkom životu i da sinovi i ćerke Abrama mogu da žive zajedno u miroljubivoj koegzistenciji u korist čovečanstva“, rekao je Hercog, kako je navedeno je saopštenju predsedničkog kabineta.

Bin Zajed se zahvalio predsedniku Izraela na „stavu o najnovijim terorističkim napadima na civilna postrojenja UAE“, ocenivši da je to stav koji odražava zajednički pogled na pretnje regionalnoj stabilnosti i miru, posebno onih koji predstavljaju milicije i terorističke snage, uključujuči i zajedničko razumevanje o važnosti zauzimanja čvrste pozicije protiv njih“, preneli su izraelski mediji.

Prestolonaslednik Abu Dabija je ocenio da napreduju odnosi dve zemlje, te da, kako je rekao, „postoji zajednička i snažna želja da se ojačaju u korist naših zemalja i naroda“.

Emirati i Izrael su normalizovali odnose u jesen 2020. u okviru niza diplomatskih sporazuma nazvanih Sporazumi Avram, uz posredovanje SAD, izmedju jevrejske države i arapskih zemalja koje su dugo izbegavale zbog decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Pre predsednika Izraela, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, premijer Naftali Benet (Bennett) je prvi put posetio Emirate prošlog meseca i razgovorao o jačanju odnosa u više oblasti sa šeikom Bin Zajedom.

Medijsko izveštavanje o tim posetama strogo je kontrolisano, navodi Asošiejted pres i dodaje da novinari nisu pozvani u kraljevsku palatu gde se održavaju sastanci, niti ima konferencija za novinare.

Vesti o posetama objavljuju državni mediji. Izraelski novinari nisu putovali u Emirate ni sa Benetom, niti sa Hercogom.

Saradnja izmedju Izraela i Emirata došla je do izražaja u osetljivo vreme na Bliskom istoku kada se pojačao sedmogodšnji gradjanski rat u Jemenu i proširio do teritorije Emirata, prvi put ovog meseca, navodi AP.

Pobunjenici Huti koji imaju podršku Irana, a bore se protiv koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom, preuzele su odgovornost za napade iz vazduha na Abu Dabi u kojima je su ubijena tri radnika, u industrijskoj zoni grada.

Ti napadi su šokirali stanovnike Emirati, a Huti su zapretili da će ih nastaviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar