Predsednik Južne Koreje odložio očekivanu posetu Japanu

SEUL – Predsednik Južne Koreje Mun Džain neće posetiti Tokio uoči Olimpijskih igara i imati prvi susret sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom.

Ovo je danas objavljeno u Seulu, nakon što je južnokorejska vlada uložila protest povodom prošlonedeljne izjave visoko rangiranog japanskog diplomate, zamenika ambasadora, koji je navodno rekao da predsednik Mun „masturbira“ dok opisuje svoje napore da poboljša odnose između dve zemlje, preneo je Rojters.

„Predsednik Mun je doneo odluku da ne ide u posetu Japanu. Olimpijada u Tokiju je mirnodopska smotra za ljude širom planete i mi se nadamo da će Japan biti dobar domaćin bezbednih i uspešnih Olimpijskih igara“, izjavio je predstavnik južnokorejskog predsednika Park Suhjun.

Ovaj incident dodatno je zahladneo situaciju između dve zemlje i produbio jaz zbog nerešenih pitanja koja su tokom dugog, višedecenijskog perioda, narušavala odnose između Seula i Tokija.

Tu spada i pitanje o kompenzaciji koju bi Japan trebalo da isplati Južnoj Koreji zbog toga što su u periodu japanske kolonijalne vladavine od 1910. do 1945. godine, vojska Japana i japanske kompanije primoravali Južnokorejance na prisilni rad.

Predstavnik vlade Japana je potvrdio da je japanski ambasador prekorio svog zamenika zbog neprimerene izjave.

„Primedbe (japanskog diplomate) bile su neprimerene i mi tim povodom izražavamo žaljenje“, izjavio je tokom redovnog brifinga za novinare sekretar japanske vlade Kacunobu Kato.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar