Predsednik Kine pohvalio lokalne izbore u Hongkongu

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping pohvalio je danas prve lokalne parlamentarne izbore u Hongkongu održane u skladu s novim zakonima, koji propisuju da samo „patriote“ koje su demonstrirale lojalnost Pekingu, mogu da se kandiduju.

Pobedu na nedeljnim izborima za Zakonodavni savet sa 90 zastupničkih mesta odneli su političari koje podržava vladajuća kineska Komunistička partija.

Samo 20 zastupnika je izabrano direktno, a odziv od 30,2 odsto birača bio je najniži još od 1997. godine kada su Britanci predali Hongkong Kini, preneo je AP.

Pre nominacije sve kandidate proveravao je komitet koji je pod uticajem zvaničnog Pekinga, a predsednik Si je danas u Pekingu poručio izvršnoj načelnici Hongkonga Keri Lam da je siguran da će se posle izbora građani Hongkonga pridružiti „ostvarivanju velikog plana podmlađivanja kineske nacije“.

„Primena novog izbornog sistema u skladu je sa principom „jedna zemlja, dva sistema“, rekao je Si, misleći na okvir u kojem je Hongkong trebalo da zadrži svoje političke, društvene i finansijske institucije 50 godina nakon vraćanja u okvire kineske države.

„Naši sugrađani u Hongkongu će promovisati slavnu tradiciju ljubavi prema svojoj zemlji i u Hongkongu“, rekao je Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar