Predsednik Portugala obećava nepristrasnost

Novi predsednik Portugala Marselo Rebelo de Suza obećao je da će biti nezavisni predsednik i da se nada da će obnoviti jedinstvo zemlje posle ekonomske i društvene krize.

Kao kandidat desnog centra na predsedničkim izborima u nedelju, De Suza je osvojio 52 odsto glasova, dok je njegov najbliži protivkandidat dobio upola manje glasova.

De Suza je u govoru posle proglašenja pobede rekao da očekuje da vlada napravi veći ekonomski rast „bez ugrožavanja finansijske stabilnosti“.

Svoju uglavnom ceremonijalnu ulogu će iskoristiti, kako je rekao, da spreči vladu levog centra, koja se protivi oštrim merama štednje, da pogorša finansijsku krizu u zemlji.

Iako nema izvršna ovlašćenja, predsednik Portugala može da u kriznim situacijama raspusti parlament.

Manjinska vlada socijalista, koja ima podršku Komunističke partije i radikalnog Levog bloka, obećala je da će ukinuti mere štednje koje je donela prethodna vlast.

Koalicija desnog centra je prošlog oktobra osvojila većinu glasova, ali je vlada nepune dve sedmice od formiranja bila primorana da podnese ostavku jer nije dobila podršku u parlamentu za svoj program štednje.

Portugal jedna od evropskih zemalja najteže pogodjenih krizom i morao je da smanji javne troškove u zamenu za medjunarodni zajam od 78 milijardi evra kako bi izbegao bankrot.

De Suza će dužnost preuzeti u martu, a obećao je da će biti nepristrasan i da će podsticati konsenzus izmedju političkih partija, „lečeći rane“ nedavne krize.

Premijer Antonio Kosta je obećao punu saradnju s novim predsednikom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar